Når hunde bliver ramt af gigt – foderet har afgørende betydning –

k4600

Mange hunde bliver ramt at gigt, hvilket naturligvis er både trist og smertefuldt for en hund. Nogle hunde er fra naturens side mere disponeret for lidelsen end andre.

Der er flere ting, du kan gøre for at forebygge og for at holde lidelsen lidt tilbage. Er lidelsen fremskreden, kan du også gøre noget for at lindre smerterne – i hvert fald i nogen tid. Men sørg for at vælge det rigtige foder når hunden er hvalp, så gør du dit for at undgå gigt og giver hunden de næringsstoffer den har brug for. For det rette hvalp af hundefoder har afgørende betydning for hundens trivsel.

Begynd allerede, når hunden er hvalp

Du kan ikke se på en hvalp, om den kommer til at udvikle gigt på et senere tidspunkt. Derfor giver det god mening at være på forkant med eventuelle senere gigtsymptomer.

Det kan du gøre på flere måder. Dels kan du sørge for, at din hund bevæger sig tilpas meget. Det må hverken være for lidt eller for meget. For tidlig og for hård belastning hos hvalpen kan forårsage gigtskader på længere sigt.

hundeløb

Desuden er der virkelig meget at hente via kosten. Sørg for, at hvalpen får det rette foder fra starten. Du kan med fordel give et foder, der indeholder umættede fedtsyrer med meget omega 3 og omega 6 i. Tjek også, om der er glucosamin, MSM og grønlæbede muslinger i. Er der det, vil disse stoffer gå ind og mindske risikoen for gigt senere hen.

Du kan læse mere om hundefoder her. Fortsæt gerne med denne form for kosttilskud i foderet, når hunden går over til kost for voksne hunde.

Sørg altid for, at din hund holder idealvægten. Den må hverken blive for tynd eller for tyk. I forbindelse med gigt kan for høj vægt øge risikoen.

Den rette mængde af træning

Motion er vigtig for en hund. Og den elsker at bevæge sig. Det vil sige, at den ikke altid selv kan mærke, når det er for meget. Det skal du hjælpe den med at regulere. Den skal ikke kunne komme til at overtræne – uanset om den lider af gigt, eller den ikke gør.

Hvis din hund har vist tegn på gigt eller faktisk har gigtsymptomer, så bør du skåne den for alt for hård træning. Her er svømning en god motionsform, da den samtidig er skånsom. Du skal selvfølgelig bare sørge for, at det ikke bliver for meget og for længe, din hund svømmer.

hund

Hvad kan du ellers gøre for din gigtramte hund?

En anden ting, du kan gøre for hunden med gigt, er, at du kan sørge for, at den har et godt og isolerende underlag i sin kurv, eller hvor den nu sover. Det forhindrer, at den får kulde og træk fra gulvet.

En anden vigtig faktor for en gigtramt hund er, at den ikke må blive for tung. Sørg for, at den ikke bliver overvægtig. Det er aldrig sundt, men for en hund med gigt bliver det vanskeligere at bevæge sig og at gå på trapper.