5 gode råd til din udekat

k4600

Bor du i hus med have, bruger din kat højst sandsynligt meget tid udendørs. Katte er meget nysgerrig dyr, så det er både godt at kunne gå på opdagelse ude i naturen, men det kan også virke skræmmende. 

Det er derfor en god ide at skabe trygge rammer for din kat – også udendørs. Her får et par gode tips til, hvordan du med enkle løsninger kan blive tryg som katteejer.

kat på tagrende

1. Lav en gradvis overgang

Hvis du flytter fra lejlighed til hus, kan det virke overvældende for din kat, hvis du med det samme lukker den ud i det fri. Start derfor stille og roligt med at vænne katten til de nye omgivelser indendørs før du åbner døren på klem til haven.

Det er en god ide at holde katten inde de første 2 uger.

2. Undgå skidt og møg indendørs

Kravler din kat på taget? Som husejer ved du, at tagrenderne hurtigt bliver proppet med blade og skidt og møg. Undgå at din kat slæber det med indendørs ved at bestille en omgang tagrenderens

Det er bedst at få renset tagrenderne en eller to gange om året, så kan du trygt lade din pelsede ven udforske højderne. 

3. Skab sikre overflader

For at du kan være mere tryg som katteejer, er det en god ide at sikre omgivelserne, så din kat ikke løber ud på vejen eller kommer galt afsted. Skaf dig noget finmasket net og sæt op i haven omkring hækken, eller hvis du bor i lejlighed, placer det rundt om altanen. 

På den måde signalerer du til din kat, hvor grænserne går. Du kan købe nettet billigt i alle byggemarkeder.

kat og ejer

4. Tag ansvar som katteejer

Når du har en udekat, er det vigtigt, at du tager ansvar som katteejer ved at lade din kat få de rette vacciner og sætte et ID-mærke på, så man ved, hvem den tilhører.

Det er også en god ide at neutralisere katten, både hunkøn og hankøn, så du undgår at få et nyt kuld killinger hele tiden. På den måde undgår vi også alt for mange vilde katte, der render rundt. 

5. Lav et kattehus 

Hvorfor ikke lave et kattehus ligesom man ville lave et hundehus? Et hyggeligt lille sted i haven hvor katten kan søge læ for regn og vind og evt også have sin kattebakke. 

En kattelem i hoveddøren eller bagdøren til jeres hjem er også en god ide, så katten kan komme og gå, som det passer. Mange foretrækker at have katten indendørs om natten, så der kan man blot holde lemmen lukket.