Skal katten være ude eller inde?

k4600

Rigtig mange kunne godt tænke sig en kat som kæledyr, og det kan der være mange grunde til. Grundlæggende er katte bare søde, og derfor er det også helt naturligt, at man gerne vil have en at kæle med til alle tider. Inden man bare spontant anskaffer sig en kat, er der dog et par ting, som man bør overveje. En af disse er, hvorvidt man egentlig har plads til en kat.

Giv mig fem

At have kat indendørs

Der er nemlig både folk der vælger at holde katte indendørs og udendørs, og når det kommer til kattens helbred, er der ikke en løsning, der umiddelbart er bedre end den anden. Derfor handler det i høj grad om dine præferencer. Vælger du at have katten indendørs, kræver den selvfølgelig ikke så meget plads talt i kvadratmeter. Til gengæld skal du være beredt på, at katten flytter ind i hele huset. En kat er nemlig et utroligt selvstændigt dyr, og du skal derfor ikke forvente, at den adlyder kommandoer som for eksempel en hund ville gøre det. 

Hvis du godt kunne tænke dig at have et tæt forhold til din kat, og hverken du eller resten af familien har allergi, kan det derfor godt være en god ide at lade katten flytte ind. Vælger du at lade katten bo indendørs bør du dog være opmærksom på, at der selvfølgelig er en helt naturlig grænse på, hvor mange katte du kan have. Desuden skal du tænke lidt mere over, hvad katten for at spise, da den ikke får så meget motion naturligt. Ydermere kan det ende med at blive en smule dyrere, da du for eksempel skal købe en kurv den kan sove i, foder den kan spise og eventuelt et kradsetræ eller andet til når den bliver rastløs.

killinger

At have kat udendørs

Andre vælger dog som nævnt at holde katte udendørs. Det vil dog som oftest være dem, der har en smule mere plads til katten end en lille have med græs og en hæk den kan løbe ud gennem, når den begynder at kede sig. Har man pladsen til det, kan det dog ære flere fordele ved at lade kattene blive udenfor. For eksempel står de næsten udelukkende selv for maden, og tømmer derved også grunden for mus og andet af den slags. 

Desuden får kattens selvstændige natur virkelig lov til at skinne igennem. Den kan gøre præcis had den vil. Til gengæld skal den også arbejde for det, så du får ikke en nær så tyk kat, men nok heller ikke en kat, der er lige så kælen. Hvis din kat er en hun og endnu ikke er blevet kastreret, kan du desuden regne med ret snart at have killinger, hvilket man kan regne som både et plus og et minus.