Nybagt katteejer: tre ting, du skal have in mente

k4600

I 2020 ramte coronaen Danmark hårdt, og det resulterede i selvisolation, nedlukninger og restriktioner. For manges vedkommende gjorde det tilværelsen mere ensom, og det førte til en stigning i antallet af kæledyr, der blev solgt. Katten er et rigtig populært kæledyr i mange lande, og Danmark er ingen undtagelse på det punkt. Men det er ikke alle hjem, der er klar til at få et ekstra, firbenet familiemedlem, for man skal være klar til at løfte det ansvar, der følger med. Nok er katten langt hen ad vejen et meget selvstændigt dyr, men derfor er der stadig nogle ting, man skal have in mente som nybagt katteejer. 

Inde eller ude?

Det allerførste, man som ny katteejer skal overveje, er, hvilken slags kat, man egentlig gerne vil have. Skal det være en indekat, der udelukkende kommer til at opholde sig inden for hjemmets fire vægge, eller skal det være en udekat, der frit kan strejfe omkring? En del af den beslutning er på forhånd taget, når man vælger race, men der skal stadig medregnes nogle andre faktorer i ligningen. Bor man i lejlighed, vil man ofte slet ikke have mulighed for at have en udekat, mens det kan være vanskeligt at have en indekat, hvis man bor i eget hus. Der er fordele og ulemper i begge tilfælde, og det er vigtigt at få gjort sig klart meget tidligt, hvad der skal ske. 

Hvis du skal på ferie

En anden ting, som alle ejere af et selskabs- eller kæledyr vil kunne nikke genkendende til, er overvejelsen om, hvad der skal ske med kæledyret, når familien skal på ferie. 

Der er selvfølgelig den mulighed, at man tager sin kat med, hvis rejseformen ellers tillader det. Oftest vil det dog ikke være at foretrække, hvorfor man skal tænke i andre baner. En kat har den fordel, at den i mange tilfælde vil kunne være alene hjemme i en kortere periode, hvis man ellers sørger for, at den får opfyldt sine behov. Det kan man sikre ved at alliere sig med en bekendt, der kan komme og se til den dagligt, så den kan få både opmærksomhed, vand og mad. 

Søvnig huskat

Overvejelsen om at få et kuld killinger 

Det er ikke usædvanligt, at man som nybagt katteejer kan begynde at fantasere om, hvor skønt det ville være at få et kuld killinger engang i fremtiden. Der er heller ingen tvivl om, at det for mange vil være en stor, uforglemmelig oplevelse, som man længe vil huske. Men man skal heller ikke være fuldkommen blåøjet og tro, at det altid er sukkersød idyl og en sand dans på roser at få killinger. Uheldet kan desværre være ude, når en hunkat venter sig, og det kan i værste fald komme til at betyde dødfødte unger, kejsersnit midt om natten og diverse andre komplikationer. Det betyder dog ingenlunde, at man ikke skal få killinger, hvis man er klar og har lyst, for det er oftest en fantastisk oplevelse. Når de engang skal sælges, skal man sørge for at markedsføre dem ordentligt. Læs mere her