Sådan vælger du den helt rette børnepasning

k4600

Er dit barn ved at være gammel nok til at blive passet i offentlige børnepasningsinstitutioner, og du er ikke helt sikker på, hvilken slags børnepasning du bør vælge? Selvom det kunne være belejligt, hvis jeres højtelskede huskat kunne påtage sig ansvaret, bliver I desværre nødt til at finde nogle menneskelige børnepassere. 

Men hvor? Dagpleje? Vuggestue? Børnehave? Det er ikke en beslutning, der bør undervurderes givet dens vigtighed. Barnet vil ende op med at bruge adskillige timer hos sin børnepasser, så det er væsentligt at finde et godt og trygt miljø. Vi vil her give dig tips til at vælge.

Børnehave

Hvad er deres pædagogik?

Et tegn på en god børnehave eller vuggestue er, at den er kreativ uden at være rodet. Dette går an på, hvilken pædagogik de kører efter. For at nævne nogle enkelte er der Reggio Emilia, Montessori eller måske endda skovbørnehaver. 

Der findes ofte flere børnehaver i lokalområdet, som du kan vælge imellem, så sørg for at være i god tid med at undersøge dem og vælg en, som I mener ville være bedst for både barnet og jer. Det kan være svært at få en plads i nogle mest eftertragtede børnehaver, men hvis barnet har søskende i samme børnehave eller i bor i nærheden, kan det være, at I bliver prioriteret.

Mindre grupper af børn er bedre

En ting de fleste eksperter enes om, er at det giver bedre kvalitet at have mindre grupper i både børnehaver samt vuggestuer. Her anbefales det, at der maksimalt er 12 småbørn omkring 1-3 år fordelt på tre pædagoger. 

Ved fire til femårsalderen anbefales det, at der maksimalt er 15 børn i en given gruppe. Kommunen er dem, der bestemmer, hvor mange enhver børnehave kan understøtte, så nogle gange kan man ende op med, at der er 16 til 17 børn per gruppe i storbyerne. Eller måske endda flere. 

Studier peger dog på, at det let kan give problemer at have disse større grupper, selvom de gives flere pædagoger til at kompensere, så hold øje med hvor store grupperne virker til at være, når I kigger jer om efter børnehaver eller vuggestuer.

Kat i kontrol

Hvordan genkender man en god børnehave?

I det nedenstående har vi samlet en række spørgsmål, du kan overveje ved valget af børnehave:

  • Hvor meget personale er der for hvert barn? Som før sagt, jo flere jo bedre
  • Hvad er omsætningen af personalet? Hvis den er lav, kan det være et tegn på, at personalet trives, hvilket kan føre til bedre pasning
  • Hvad fokuserer de på pædagogikmæssigt? Er der noget, de lægger særligt vægt på?
  • Hvordan ser det ud både indenfor og udenfor?
  • Er der nogen mulighed for, at dig som forælder kan få indflydelse? I givet fald, hvordan?
  • Er der grupper, hvor søskende kan lege sammen eller grupper med blandede aldre generelt?
  • Hvordan foregår indskolingen for det meste, og der nogen måde, du kan have indflydelse på, hvordan den foregår?

Det er naturligvis også vigtigt at medbringe sin mavefornemmelse i sine overvejelser. Var det en god stemning? Hvad med personalet? Samt andre spørgsmål.