En god Oktoberfest oplevelse kræver lidt forberedelse

k4600

Hvis det er første gang du skal til Oktoberfest, så er det ret vigtigt at du forbereder lidt dig på turen. Ikke mindst fordi du muligvis hurtigt kan ende i en situation hvor du ikke længere har det totale overblik. Det er jo de færreste der tager til Bayerns fornemmeste festival for at drikke danskvand. Godt nok er den bayerske øl lidt tyndere end vores, men der er tale om kvantiteter!

Lad os starte forberedelserne til Oktoberfest 2019 med netop kvantiteterne og lidt basal øl-tysk:

  • ”A Måss” er den grundlæggende øl-enhed på alle tyske ølfester (og dem findes der rigtigt mange af). Vær lige opmærksom på, at det er en (1) liter! Ikke en pint eller 0,4, men hele 1000 cm
  • Du kan muligvis få ”a højbe” (en halv liter) hvis du insisterer, men det vil ikke lande dig nogen respekt overhovedet.
  • ”Prost” eller ”prosit” betyder ”skål”.
  • ”Die Vies’n” er hvad de indfødte kalder stedet hvor Oktoberfesten foregår. Entreen er gratis, medmindre du vil på ”de øjde viesn” hvor det koster 4 €. Der skænkes generisk øl, som det blev brygget i de gamle dage. Det er i hvert fald de 30 kroner værd.

oktoberfest

Gode råd for hvad du IKKE skal gøre på Oktoberfesten

  • Udfordr aldrig, eller accepter aldrig en udfordring for en ”måss stemmen” konkurrence mod en af de mange øl-servitricer på festen. Medmindre du gerne vil tabe. Konkurrencen går ud på at holde en fyldt ”måss” i hver udstrakt hånd længere end pigen gør. Pigerne er absolut professionelle. Om du så er toptrænet bodybuilder, kan du aldrig vinde over dem. Mange har forsøgt, og lige så mange har tabt og gør det igen, år efter år.
  • Klæd dig gerne ud i læderhosen, men lad dit ikke friste til at gøre grin med de indfødte der bærer denne bayerske folkedragt. Især ikke når de bærer et kong Ludvig II skæg og en tyroler hat med ”Gamsbårt”! (Hår fra en bjergged og det ligner en stor malerpensel på hatten)
  • Gør ikke grin med kongen Ludvig II! Han har været død i 200 år, men han er den levende bayerske folkesjæl.
  • Sig gerne ”prost” men lad være med at kombinere det med smarte udråb som ”Heil Hitler”. Det kan fremkalde alle mulige reaktioner hos de indfødte, fra en politianholdelse til et gruppekram. Du vil sandsynligvis foretrække anholdelsen, hvilket i hvert fald også anbefales herfra.
  • Pis ikke udendørs, hvor fristende det måtte være. Ikke at det rager nogen, men de steder hvor det kan gøres er også de steder hvor tusinde andre allerede har gjort det før dig. Husk, der er 6 millioner besøgende. De fleste er plørefulde og over halvdelen er mænd!

Generelt er de indfødte hyggelige og venlige mennesker. Det er de mange tusinde turister også. Folk kommer til Oktoberfesten for at hygge sig og få en enestående oplevelse. Men det er også verdens største drukfest. Du vil få en kanon oplevelse, men husk ikke at slukke for almindelig fornuft og god opførsel.

øl

Hvem passer katten når du tager til Oktoberfesten?

Den verdenskendte Oktoberfest i München tiltrækker hvert år op mod 6 millioner besøgende. Men hvor mange af alle disse mennesker har mon en kat? Og her menes ikke den tyske version af tømmermænd som hedder ”Kater” som betyder hankat. Der er muligvis så mange som 1 ud af 4-5 der har en kat. Og den skal gerne også overleve festen uden varige men.

Så husk at tænke på det søde pus. Det er forskelligt hvor megen pasning en kat har brug for. Udendørskatte i et roligt villakvarter eller ude på landet, kan næsten passe sig selv. Men ikke alle katte er så selvstændige, eller har mulighed for det.

Måske har du en ven der kan gøre det? Ellers er det måske på tid at du finder en kattepension.