Hvad skal du overveje, før du køber kat?

k4600

Går du og overvejer at købe en kat? Så er der en lang række ting, du skal tænke igennem, inden du gør alvor af dine overvejelser. Selvom katten er et selvstændigt dyr, er det nemlig ikke nødvendigvis lige til at have kat i hjemmet. Der kan være udfordringer og omkostninger, ligesom du skal være opmærksom på allergier, dine møblers ve og vel, og om en kat vil passe ind i jeres familiestruktur.

Omkostninger og tid

Det er ikke nødvendigvis dyrt at købe en kat – afhængig af, hvad du gerne vil have. Herreløse katte koster ofte ingenting, hvorimod racekatte kan koste flere tusinde kroner. Udgifterne stopper dog ikke der – der er mange udgifter til foder, forsikringer, dyrlæge og eventuelle kattepensionsophold. Du skal derfor have råd til at have en kat. Der kan selvfølgelig komme en uforudset dyrlægeregning, som du ikke kunne have set komme. Er det en økonomisk klemt måned, må du låne pengene, men gennemgå altid en låneoversigt først, så du ikke kaster flere penge end højst nødvendigt efter lånet.

Der er i øvrigt også løbende udgifter til vaccination af katten – både som killing og som voksen – og der er typisk også udgifter til ID-mærkning, sterilisation eller kastration.

Derudover kan det være tidskrævende at have kat. Det er klar, at indekatte tager mere af din tid end udekatte, ligesom langhårede katte også tager længere tid i forhold til at holde pelsen fin og ren.

Killing

Børn

Børn og dyr er et godt match, og de er gensidigt glade for hinanden. Det er dog dit ansvar som voksen at sikre, at barnet ikke hiver i halen eller pelsen, da katten kan reagere den anden vej ved at kradse og bide. Var katten en del af husholdningen, før baby kommer til, skal I sikre, at katten har et sted, hvor den kan være i fred. Det er nemlig også en stor omvæltning for katten at skulle velkomme et nyt familiemedlem.

I skal desuden være meget opmærksomme på, at kæle og tale med jeres kat præcis som I plejer, så baby ikke fremstår som en konkurrent til katten. Vær også meget opmærksomme på eventuelle tegn på allergier hos baby. At I kan tåle katten, er ikke ensbetydende med, at jeres barn kan.

Pleje

Katte skal naturligvis have mad og drikke på daglig basis. Er det en indekat, skal den have en kattebakke, som skal tømmes hver eneste dag for afføring og urin. Sørg også for løbende at skifte alt gruset i kattebakken.

Som nævnt ovenfor skal langhårede katte desuden have en ekstra omgang daglig pleje for at holde pelsen fin og ren. Den skal således have børstet sin pels regelmæssigt – nogle kræver én gang om dagen, andre katte kan nøjes med 2-3 gange om ugen.

Alt i alt er katte ikke det mest vanskelige kæledyr at holde, men I skal have tid og økonomisk råderum til det.

Kvinde