Guide – det skal du huske, når du har både kat og baby i samme hjem

k4600

Det er altid spændende og dejligt med en familieforøgelse. Det kan dog være en udfordring, hvis man har dyr i huset – her er det især katte, man skal være opmærksom på. Mange katteejere oplever, at der kan opstå diverse forskellige problemer, når der kommer en lille, ny baby til familien. Nogle katte reagerer voldsomt og aggressivt, mens andre hurtigt tilvænner sig til deres nye bedste ven. Vil du undgå at din nye babylykke bliver spoleret af en overset familiekat? Så læs med herunder, hvor du får en komplet guide over, hvad du skal huske, når du har både en baby og i kat i samme hjem.

Rust dig med tålmodighed

Som tidligere nævnt kan kæledyr, herunder især katte, have rigtigt svært med en familieforøgelse. Grunden til dette er, at katten tilvænner sig til løbende, og kan derfor blive forvirret over et pludseligt nyt familiemedlem. Når du både har en baby og en kat under samme tag, skal du altså ruste dig med tålmodighed – og gerne meget af det. Katten er et enormt tilpasningsdygtigt dyr, der kan tilvænne sig det meste. For nogle katte tager det dog længere tid end andre, og du skal derfor ikke blive bekymret eller bange, hvis din søde baby og kat ikke er bedste venner fra første møde. Vær tålmodig, og giv både din kat og baby tid til at acceptere og lære hinanden at kende.

Giv katten en sikker base

I de tidligere stadier af barnets liv bør katten have en sikker og tryg base udenfor barnets rækkevidde. Børn og dyr kan blive de absolut bedste venner, men det kan kræve tid og tålmodighed. Katten skal, ligesom barnet, have mulighed for at sige fra og til. Kan katten ikke søge væk, vil den blive aggressiv overfor barnet, og dette kan hurtigt ende i kaos og frygt. Det er derfor altid en god ide at give katten sit eget, trygge sted, hvor den kan søge hen, når opmærksomheden fra den lille nye bliver en tand for meget. Katte opfatter, mærker og føler langt mere, end vi mennesker lige umiddelbart tror!

Sæt grænser

Det lyder måske skørt, men det er vigtigt, at du sætter grænser for din kat, når der kommer en nyfødt ind i hjemmet. Nogle katte søger væk, mens andre bliver mere interesserede i den lille. Ønsker du eksempelvis ikke kattens opmærksomhed, når du ammer, skal du udtrykke det tydeligt, og sætte en grænse for katten. Ønsker du ekstra tid til at sætte grænser for katten, og hjælpe katten på vej, når du ammer, kan det være en god ide at investere i de bedste ammeindlæg. Disse kan eksempelvis suge løbende mælk, så det ikke generer huden, når du foretager forskellige aktiviteter.